Teritorijalna saradnja

Prekogranična saradnja

Prekogranična saradnja pomaže rješavanju zajedničkih izazova pograničnih regija i doprinosi smanjenju društvene i ekonomske nejednakosti pograničnih područja. U svakom programu prekogranične saradnje definisani su prioriteti i mjere za pripadajuće programsko područje. Primjera radi, neki od prioriteta su: zaštita životne sredine, jačanje konkurentnosti i razvoj poslovnog okruženja, podsticanje turizma i zaštita kulturnog naslijeđa u programskom području.

U budžetskom periodu EU 2014- 2020, Bosna i Hercegovina učestvuje u tri programa prekogranične saradnje, dva bilateralna (BiH-Crna Gora i Srbija-BiH) i jednom trilateralnom (Hrvatska-BiH-Crna Gora).

 

PROGRAM

VRIJEDNOST

(u milionima eura)

(uključuje kofinansiranje od strane korisnika od najmanje 15%)

PROGRAMSKI TERITORIJ

Hrvatska-BiH-Crna Gora

67,2

12 županija u Hrvatskoj, 109 općina i Brčko distrikt u BiH i 10 općina u Crnoj Gori

BiH-Crna Gora

9,7

56 općina u BiH i 14 u Crnoj Gori

Srbija -BiH

16,2

30 općina u Srbiji i 66 općina i Brčko distrikt u BiH


Provođenje programā odvija se kroz periodične javne pozive za podnošenje projektnih prijedloga. Programi finansiraju isključivo neprofitne aktivnosti u programskom području, a prihvatljivi korisnici su neprofitna pravna lica, na primjer, javne institucije na svim nivoima, općine, obrazovne ustanove, instituti, turističke zajednice, organizacije civilnog društva, udruženja građana, privredne komore, agencije za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, sportska i strukovna udruženja i slično.

Više detalja i kako učestvovati u programima prekogranične saradnje saznajte na programskim web portalima.

Institucija nadležna za programe prekogranične saradnje u BiH je Direkcija za evropske integracije.