Vijesti i događaji

Poziv za dostavljanje radova za šesti broj časopisa Sui generis

15.2.2019

Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH poziva sve zainteresirane autorice i autore da dostave radove koji će biti objavljeni u šestom broju naučno-stručnog časopisa Sui generis.

Cijenimo da smo u prethodnih šest godina uspjeli ostvariti uspješnu saradnju s akademskom zajednicom, što potvrđuje kvalitet radova koji su objavljeni u Sui generis-u, ali i interes profesora i studenata na promocijama časopisa koje smo organizirali na univerzitetima u cijeloj BiH.

Naša je namjera da i u novom izdanju Sui generis-a nastavimo poticati i promovirati istraživački pristup temama koje se odnose na proces evropskih integracija, perspektivu Bosne i Hercegovine i reforme koje se moraju provesti na putu priključenja Evropskoj uniji.

Otvoreni prostor za stručnu i kritičku raspravu o procesu evropskih integracija i mogućnost iznošenja različitih mišljenja i stavova koji nudimo saradnicima, također podrazumijeva poštivanje najviših akademskih standarda.

Podsjećamo da je insistiranje na akademskim i stručnim standardima rezultiralo indeksiranjem časopisa Sui generis u CEEOL bazi.  

U vrijeme kada se očekuje odluka o odobravanju kandidatskog statusa za BiH, akademska zajednica ima zadaću da sa stručnog aspekta analizira naredne faze procesa evropskih integracija, odnosno, brojne izazove i obaveze koje stoje pred svim segmentima bh. društva.

Jedan od načina da vašim angažmanom doprinesete boljem razumijevanju tog procesa je i da, u domenu svog interesovanja, istražite i ponudite odgovore na pitanje šta Bosnu i Hercegovinu očekuje nakon dobijanja kandidatskog statusa.

Uredništvo Sui generisa u pripremi šestog po redu broja ostaje otvoreno i za sve druge naučne i stručne radove koji se bave tematikom evropskih integracija.   

Rok za slanje radova je 31. maj 2019. godine.

Upute autorima možete vidjeti ovdje.

Molimo vas da elektronsku kopiju rada šaljete u MS Word file formatu na mail sui.generis@dei.gov.ba