Vijesti i događaji

Hrvatsko predsjedavanje Vijećem EU prilika da BiH ostane u fokusu EU

14.1.2020

Hrvatsko predsjedavanje Vijećem Evropske unije je jedinstvena prilika koju treba u obostranom interesu iskoristiti da BiH ostane u fokusu EU a evropske vrijednosti na agendi BiH, jedan je od zaključaka sa današnjeg sastanka Edina Dilberovića, direktora Direkcije i Ivana Sabolića, ambasadora Republike Hrvatske u BiH.

Ambasador Sabolić je kazao kako je predsjedavanje Hrvatske Vijećem EU snažno opredijeljeno za otvorenu evropsku perspektivu zemalja jugoistočne Evrope, te da je proširenje jedan od njegovih prioriteta.

Direktor Dilberović je ocijenio kako je ključno da do proljeća 2020. godine, kada Evropska komisija objavljuje novi Paket proširenja i prije samita u Zagrebu, BiH ostvari što veći broj konkretnih rezultata u provedbi prioriteta iz Mišljenja i Analitičkog izvještaja i time osigura snažne argumente za napredak u procesu.

Posjeta ambasadora Sabolića direktoru Dilberoviću i Direkciji za evropske integracije upriličena je povodom hrvatskog preuzimanja predsjedavanja Vijećem Evropske unije, a koje je započelo 1. januara i završava 30. juna 2020. godine.